Home Education Poem What is Green Solutions Class 6th : English-Tulip Series

Poem What is Green Solutions Class 6th : English-Tulip Series

by Infoz
8 views
Poem What is Green Solutions Class 6th : English-Tulip Series

Poem What is Green Solutions Class 6th: English-Tulip Series

Sit in pairs. Now close your eyes and think of three things that are green in Nature. Share your ideas with your partner.

Poem 8: What is Green? (Mary O’Neil)

  • Green is the grass    
  • And the leaves of trees.
  • Green is the smell of a country in breeze…
  • Green is a coolness
  • You get in shade
  • Of the tall old woods
  • Where the moss is made.
  • Green is a flutter
  • That comes in Spring
  • When frost melts out
  • Of everything
  • Green is grasshopper,
  • Green is jade,
  • Green is hiding
  • In a shade.
  • Green is olive
  • And pickle.
  • The sound of green
  • Is a water trickle.
  • Green is the world
  • After rain
  • Bathed and beautiful
  • Again….
  • Green is the meadow,
  • Green is the fuzz
  • That covers up
  • Where winter was.
  • Green is ivy and
  • Honeysuckle vine.
  • Green is yours
  • Green is mine….

Mary O’Neill

Also Read:-Poem Time You Old Gipsy Man Solutions Class 6th – English – Tulip Series

Question Answer Poem What is Green Solutions Class 6th

Q1. Name a few green things around us mentioned in the poem.

Answer. Few green things around us mentioned in the poem are grass, leaves of trees, pickles, olive, and grasshopper.

Q2. Name a few things that are not really, green but have been called green by the poet.

Answer. The coolness of the shade, hiding in shade, country breeze, flutter in spring, the sound of water trickle, etc are a few things that are not really, green but have been called green by the poet.

Q3. What does the word ‘flutter’ stand for?

Answer. The word ‘flutter’ in the poem stands for the movement of the tiny shoots after the melting of frost in the spring.

Q4. Does the colour green have a sound for the poet? What is it?

Answer. Yes, the colour green has a sound for the poet in the poem, and it is the sound of ‘water trickle’.

Q5. What does the world look like after the rain?

Answer. The world looks green, bathed, and beautiful after the rain.

Q6. What does the word ‘fuzz’ refer to in the lines ‘Green is the fuzz/That covers up/Where winter was’?

Answer. The word ‘fuzz’ in the poem refers to the tiny shoots of new seedlings that push their way up after the snow melts.

Q7. What do you think is the symbol of winter here?

Answer. Here in the poem, the symbol of winter is ‘fuzz’. Winter is the season that fades away all greenery and makes people idle inside their homes.

Q8. What do you think the word ‘green’ stands for in the poem?

Answer. In the poem, the word ‘green’ stands for the greenery of nature that makes people happy. Green may be referred to as peace of mind.

Q9. What do you think the poet is referring to when she says ‘Green is yours/ Green is mine….’?

Answer. The poet through this poem wants to send a message to people to plant more and more trees so that they could live in a free, cool, and calm green environment. The poet also wants to bring peace to the world. Green is the symbol of peace of mind. Greenery brings peace and joy. That is why, she says ‘green is yours/green is mine’, because it is we people who can take care of the environment.

Q10. Do you think this world of ours is as ‘green’ as we would want it to be?

Answer. The world of ours is not as green today as we would want it to be. We have created pollution throughout the world. We are destroying our greenery by deforestation. Moreover, there are deserts and snow-capped mountains. The world looks deserted due to the activities that we perform daily, for our needs of greed.

You may also like

Leave a Comment

All Right Reserved.Infoz Blog Designed  by Infoz Blog                                                                       Home                      Disclaimer            Contact Us