Home Education Poem Time You Old Gipsy Man Solutions Class 6th – English – Tulip Series

Poem Time You Old Gipsy Man Solutions Class 6th – English – Tulip Series

by Infoz
100 views
Poem Time You Old Gipsy Man Solutions Class 6th - English - Tulip Series

Poem Time You Old Gipsy Man Solutions Class 6th – English – Tulip Series

Guess what the following expressions mean:

ALso, Read:-Poem What Do We Plant Solutions: Class 6th – English Tulip Series

Poem 7: Poem Time You Old Gipsy Man Solutions! (Ralph Hodgson)

  • Time, you old gipsy man,
  • Will you not stay,
  • Put up your caravan
  • Just for one day?
  • All things I’ll give you,
  • Will you be my guest?
  • Bells for your jennet
  • Of silver the best.
  • Goldsmiths shall beat you
  • A great golden ring,
  • Peacocks shall bow to you,
  • Little boys sing.
  • Oh, and sweet girls will
  • Festoon you with may.
  • Time, you old gipsy;
  • Why hasten away?

THINKING ABOUT THE POEM

Question Answer Poem Time You Old Gipsy Man Solutions

Q1. Why do you think the poet calls time the ‘old gipsy man’?

Answer. The poet calls time the ‘old gipsy man’ because the gipsy man keeps on travelling in caravans. Time also keeps on passing and does not stop anywhere.

Q2. What request does the poet make to time?

Answer. Poet requests time to stop his caravan for one day for him as a guest so that he could give him special gifts.

Q3. What will happen if time becomes the poet’s guest?

Answer. If time becomes the poet’s guest, the poet will honour him with many things. He will give him bells of silver for his horse, the goldsmith will make a golden ring, peacocks shall bow with honour, little boys will sing and sweet girls will decorate him with flowers of the hawthorn tree.

Q4. The poet is not the only one who honours time. There are others also who honour it. Who are they? What will they gift to time?

Answer. Goldsmith will honour him with a golden ring, peacocks will bow with honour, little boys will sing and sweet girls will festoon him with many flowers.

Q5. Who will sing to time?

  1. sweet girls
  2. little boys
  3. peacocks

Answer. (b) Little boys

Q6. What will goldsmiths make for time?

  1. A necklace
  2. A ring
  3. A silver ring
  4. A golden ring

Answer. (d) A golden ring

Q7. Explain “Festoon with may”.

Answer. ‘Festoon with may’ means to decorate a room or a place for a special occasion with the flowers of the hawthorn tree. Here in the poem, the poet means to say that the sweet girls will decorate the time with many flowers. (May: flowers of hawthorn tree)

Q8. Choose a partner and discuss with him/her why you would/would not like to be a gipsy.

Answer:

Aamir: Umar, what do you know about gipsy?

Umar: Yes, it is a person who keeps on travelling.

Aamir: Do know anything about his home?

Umar: A gipsy keeps on wandering. It does not have any home.

Aamir: Would you like to be a gipsy?

Umar: Yes, I like travelling to different places. Like a Gipsy, I want to see the beauty of nature.

Aamir: Ok, it depends upon the choice and taste of the life of a person, but truly I would not like to lead the life of a person who keeps on wandering from place to place.

Q9. Those people who never waste time succeed in their lives. Do you believe in keeping time in whatever you do in life? Write a short paragraph about how you spend the day from morning till evening.

Answer. It is well said that ‘Time and tide wait for none. So, we should make the best use of time. We should not put our work to do it tomorrow. Our experts have said, “Do not put off till tomorrow what you can do today”. You may have seen in your school the teachers make a timetable to make the best use of the hours that are spent in the school so that to teach you each subject on time. We should not waste our time on false deeds and works. Time keeps on passing, so make your time useful in such deeds so that it will be fruitful for you one day.

I have made a timetable at my home, that I use every day. I wake up early in the morning and go to the bathroom for ablution. I offer my prayers till the sunrise. During this time, I also recite the Holy Quran and pray to Almighty Allah for His blessings on me. Then I have Nun Chai and prepare for school. I go to school and spent six hours there. After four o’clock, I come to my home directly and without wasting my time I begin my homework assignments. Then I have Nun Chai again at five o’clock. I play for half an hour, watch the news on TV and after offering prayers I have my dinner. At ten o’clock I go to bed so that to wake up early in the morning, because I know ‘Early to bed early to rise, makes a man healthy wealthy and wise’.

Q10. Your terminal examinations are very close. Make a timetable for yourself allocating time for different subjects. Do not forget to keep some time to rest and play too.

Ans. Do it yourself at home.

You may also like

Leave a Comment

All Right Reserved.Infoz Blog Designed  by Infoz Blog                                                                       Home                      Disclaimer            Contact Us