Home Education Class 6th The Kashmiri Shawl Solutions – Lesson-5 ! Tulip-Series

Class 6th The Kashmiri Shawl Solutions – Lesson-5 ! Tulip-Series

by Infoz
67 views

Class 6th The Kashmiri Shawl Solutions – Lesson-5! Tulip-Series Summary:- Class 6th The Kashmiri Shawl – Lesson-5! Tulip-Series These shawls are woven on handlooms by men and are about 2 meters long and 1.25 meters wide. Bernier talks about two types of shawls: one made with local fine wool, and the other from the soft under-fleece hairs from the breast of the wild goat (the Kel goat),
the latter much more expensive.

In winter, the wild goats, found in the high altitudes of Tibet and Central Asia, grow a layer of soft hair under their normal coarse hair (this helps them survive in cold at the high altitudes). When spring comes, these goats shed off their extra layer by rubbing their bodies against bushes and rocks.

Class 6th The Kashmiri Shawl - Lesson-5 ! Tulip-Series

Now, there are farms where the goat is reared and the wool is collected. The local people gather this fleece (called phamb in Kashmiri) and sell it in the Kashmir valley. We have now farms where the Kel goats are reared and the wool is collected on a large scale. In Kashmir and other areas, local goats also produce wool and are combed to remove it, but the shawls made from this wool are inferior in quality to those made from wool got from the wild goat.

ALso Read:-Class 6th Moosa Alis Camel English Lesson 4 Solutions

Question Answer Class 6th The Kashmiri Shawl – Lesson-5! Tulip

Q1. What do you understand by ‘the talim’? Who writes it?

Ans. ‘Talim’ is a transcription or set of instructions used by the weaver to weave shawls. ‘Talim’ is written by ‘Talim guru’ in traditional signs or shawl alphabets.

Q2. How is Pashmina obtained? How is it different from other types of wool?

Ans. Pashmina is obtained from the breast hair of Kel goat. It is different from other wools because it is soft, delicate, and expensive.

Q3. How did the Europeans come to know about the Kashmiri shawl?

Ans. Europeans came to know about the Kashmiri Shawl through Francis Berner, who visited Kashmir in 1964 and wrote about the softness and delicacy of this shawl.

Q4. What is the other name for the designer of the Kashmiri Shawl?

Ans. ‘Naqqash’ is the other name for the designer of the Kashmiri Shawl.

Q5. Who brought the shawl to Kashmir? How do you know?

Ans. Sultan Zain-ul-Abideen brought the shawl to Kashmir. Carl Von Hugel, a well-know historian visited Kashmir in 1836 and wrote that Buddha summoned skilled weavers and introduced the Kashmiri shawl in Kashmir.

Q6. How is the Kashmiri shawl different from the European one?

Ans. European shawls were trimmed which spoiled their beauty. Moreover, European shawls were woven in several pieces. On the other hand, the Kashmiri shawl has a design of natural beauty and is woven in only one piece. Their warp and weft are interwoven and interlocked.

Q7. Why are shawls so popular?

Ans. Shawls are popular because they are used as wedding gifts. They are worn by brides as by men of the elite class over their shoulders. Shawls have become the livelihood of many people across the world.

  1. Say whether the following statements are true or false. Write ‘T’ for true or ‘F’ for false against the statements:
  2. Naghz Beg visited Kashmir in 1836. False
  3. Josephine got a Kashmiri shawl from Akbar. False
  4. Pashmina wool is taken from a goat. True
  5. Europeans could not copy the Kashmiri Shawl. False
  6. The Kashmiri Shawl is made in Europe. False
  7. Hugel visited Kashmir for more than a century after Bernier. True
  8. European women preferred the Kashmiri shawl to their own. True

LANGUAGE WORK

Kashmir is the place where Kashmiri lives. They speak Kashmiri.

Make similar statements about the following:

Ans.

  1. Britain is the place where British/Britons live. They speak English.
  2. China is the place where the Chinese live. They speak Chinese.
  3. Israel is the place where Israelites live. They speak Hebrew.
  4. Palestine is the place where Palestinians live. They speak Arabic.
  5. Japan is the place where the Japanese live. They speak Japanese.
  6. America is the place where Americans live. They speak English.
  7. Saudi Arabia is the place where Arabs live. They speak Arabic.
  8. Holland is the place where Danes live. They speak Danish.
  9. Ireland is the place where the Irish live. They speak Irish.

GRAMMAR WORK

  1. Guess the concept and replace the pictures with appropriate prepositions:
  2. Aslam put his ball into the box, and he locked it.
  3. The ball is on the floor. Lift and go out for the play.

iii. The thief jumped over the wall and ran away.

  1. The ball is under the carpet. Get it from here.
  2. Don’t look through the window. They’re watching you.
  3. Construct your house a little above the ground level. The flood water will enter the house.

vii. Somebody is knocking at the door. Could you see who it is?

LET’s WRITE

  1. Read the following jumbled sentences and organize them to make a meaningful recipe:

Ans.

  1. Get one kilogram of red carrots.
  2. Wash the carrots, grate them, and put them in a pan.
  3. Add one liter of milk and a tin of milkmaid and boil the mixture for 30 minutes.
  4. When the milk is absorbed, add 3 tablespoons of ghee.
  5. Stir continuously till the grated carrot turns brownish.
  6. Add ground dry fruits.
  7. Serve hot.
  8. Recipe for how to make a cup of “Kashmiri Kahwa”?

Ingredients: Green tea leaves, water, sugar, cassia, and green cardamoms.

Take one cup of water in a pan and boil it for about fifteen minutes, add more water if required. When the colour of the leaves and water turns pure green then add two to three green cardamom seeds and a few pieces of cassia. Boil again for two minutes. Add sugar as per your requirement. Kahwa is ready now to serve.

You may also like

Leave a Comment

All Right Reserved.Infoz Blog Designed  by Infoz Blog                                                                       Home                      Disclaimer            Contact Us